• Alles over selfservice en betaalautomaten.
Home / Blog /

Werken met de cloud is the way to go digital!

 

Werken met de cloud is the way to go digital!

Een totale nieuwe manier van denken, dat is waar Cegeka voor staat. We denken nog veel te vaak in termen van kabeltjes en fysiek aanwezige servers. IT-vraagstukken worden te gefragmenteerd bekeken, zonder het overzicht over de totale werking van een bedrijf, een zaak of gemeente te behouden. Peter Debrier, Account Director Retail bij Cegeka, vertelt vol vuur over de cloud als de kern van digitale transformatie. 

Wat moeten we verstaan onder de cloud?

Een cloudoplossing is een niet-tastbare opslagplek voor gegevens en bestanden. Het vervangt eigenlijk de functie van een lokale server of PC. Hierdoor heb je altijd en vanaf iedere plek toegang tot de data die zijn opgeslagen in de cloud, ongeacht het device. Zo hebben we bijvoorbeeld een cloudoplossing ontwikkeld waarbij alle kassa’s met elkaar verbonden zijn, waar stock, webshop en dergelijke met één klik te bekijken zijn. Vanaf gelijk welke computer, tablet of zelfs smartphone. Je hoeft dus niet eens op kantoor te zijn.

Hoe lang staan cloud-oplossingen al op jullie radar?

Een drietal jaar geleden kregen we de vraag van een klant of een cloudsysteem mogelijk was. Of er een toepassing mogelijk was waarbij alles aan elkaar verbonden werd. Bedoeling was om een duidelijk overzicht te krijgen en alle data moesten op een heel eenvoudige manier geraadpleegd kunnen worden. Toen ze ons die vraag stelden, zijn we met z’n allen gaan samenzitten en hebben we nagedacht over de meest ideale oplossing. 

Roze verkoopautomaat brengt online merk dichter bij klant.

Lees meer

Tracs Systems- Cashless omgeving in de bibliotheek

Lees meer

Wat zijn de belangrijkste voordelen van werken met de cloud

Werken met de cloud heeft als voordeel dat je niet meer moet investeren in een server, dat je minder uitval hebt qua apparatuur, dat je met veel minder dataverlies zit bij defect en ook je servicekosten zijn veel lager. Dus het is veiliger én voordeliger. 

 

Banner VALINA

Welke apparatuur heb je hiervoor nodig?

Zelfs al werkt alles met de cloud, je hebt natuurlijk ook nog je fysieke toestellen nodig. Maar die moeten minder performant zijn omdat ze geen data meer moeten opslaan. Soms kan een tablet al voldoende zijn. Daarnaast hebben we ook een pak minder kabeltjes nodig bijvoorbeeld omdat je werkt met wifi of 4G. 

Welke klanten zien er nu al voordeel in?

Wij werken onder andere voor de stad Hasselt. Een stad zoals deze staat voor enorm veel uitdagingen. Bezoekers kunnen er een reispas aankopen, maar tegelijk verkoopt de stad ook tickets voor voorstellingen, parkeertickets, abonnementen voor het zwembad en dergelijke, er zit zelfs een stukje horeca bij. Dat zijn heel veel verschillende inkomsten waar je, met de oude kassasystemen, moeilijk een volledig beeld over krijgt. Met de cloudtoepassingen gaat alles veel makkelijker omdat alles met elkaar verbonden is. 

Heb je een concreet voorbeeld van de stad Hasselt?

De stad heeft een systeemautomaat staan die verbonden is met het centrale toegangs- en ticketingsysteem van het zwembad. Via een aanraakscherm kun je je toegangsticket van het zwembad opwaarderen tot een parkingticket om er de slagbomen van de parking mee te openen. Wij waren verantwoordelijk voor de totale ontwikkeling van de software. Die houdt rekening met het tijdstip waarop de bezoeker het zwembad binnengaat en weer naar buiten stapt. Zo wordt in grote lijnen de prijs bepaald van je ticket. 

Wat was een grote doorbraak bij de ontwikkeling van jullie plannen?

We hebben 2 jaar geleden samengezeten met Worldline en hen onze visie uit de doeken gedaan. Hun betaalterminal van de nieuwste generatie voor automaten, VALINA,  was hun efficiënte antwoord. VALINA speelt perfect in op onze digitale transformatie. Zij hebben begrepen dat deze manier van werken de toekomst is. Ze spelen ook sterk in op veiligheid zowel qua hardware als programmatie, wat toch wel heel belangrijk is. 

 

Digitalisering is niet zo vanzelfsprekend voor heel wat bedrijven. Sommige zijn mee, andere blijven waar ze zijn en wachten af... tot het te laat is
Peter Debrier - Account Director Retail - Cegeka

 

Waarom zijn sommige bedrijven terughoudend om met de cloud te werken?

Een Belgische ondernemer is een heel trouwe klant, maar hij is ook enorm behoudsgezind. Hij wil referenties zien, hij wil andere ondernemers spreken die al 10 jaar met dat systeem werken, maar dat kan natuurlijk niet. Bovendien vinden ze bijvoorbeeld het niet fysiek aanwezig zijn van een server een beangstigend idee. In Nederland hebben we dat probleem veel minder. Zij durven de sprong te wagen zonder uitgebreide referenties. 

Wat is jullie grootste uitdaging naar de consument toe?

We moeten ervoor zorgen dat alles extreem eenvoudig blijft om te gebruiken. Alles moet zichzelf uitwijzen voor iedereen die ermee moet werken. Zowel voor de consument als de werknemers. Eenvoud staat voor succes. 

Meer weten over VALINA?
Ontdek hier de mogelijkheden.

 • Thema:
 • Tools & technologie
 • Categorieën:
 • Future-proof
 • Convenience
 • Online
 • Veiligheid
 • Devices
 • New shopper
 • Digitaal
 • Customer experience
 • On-the-go
 • Mobiel betalen
 • Contactloos betalen
 • Type:
 • Betaalterminal