• Alles over selfservice en betaalautomaten.
Home / Blog /

Elektronisch betalen: voordelen voor iedereen

 

Elektronisch betalen: voordelen voor iedereen

Rond de middag van 24 december 2018 werden niet minder dan 19.000 elektronische betalingen in één minuut geregistreerd. Een record. En er volgde nog eentje op de zaterdag voor kerstdag met het hoogst aantal betalingen ooit op één dag. Elektronisch betalen scheert hoge toppen. Logisch, want vergeleken met cash betalingen levert e-payment enorme voordelen op: voor de consument, voor de handelaar én voor de maatschappij. 

Elektronisch betalen: voordelen voor de consument

Altijd gepast geld op zak

De populariteit van digitaal betalen is eigenlijk heel logisch: digitaal betalen levert de consument enkele mooie voordelen op. Het is eerst en vooral een stuk gemakkelijker: wie digitaal betaalt , kan altijd gepast betalen. Gedaan ook met die eeuwige zoektocht in alle broek- en jaszakken naar dat ene bankbiljet of muntje dat je net nu nodig hebt. 

Minder cash, meer veiligheid

Een bijzonder mooi voordeel van elektronisch betalen is natuurlijk ook veiligheid: geen cash, geen dief. En is je bankkaart verloren of gestolen? Een telefoontje naar CardStop en je bent weer safe. Wist je trouwens dat mobiel en contactloos betalen minstens even veilig is als de klassieke elektronische betalingen?

Banner VALINA

 

Mobiel betalen voor nog meer gebruiksgemak

Uit het Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017 bleek dat de Belg nog het liefst met zijn kaart betaalt. Maar elektronisch betalen is al lang niet meer automatisch gelinkt aan de bankkaart: het kan ook contactloos of mobiel met de app of smartphone. Vooral bij jongeren wint deze mobiele betaalmethode aan populariteit. Zij kiezen gebruiksgemak boven een resem kaarten in een overvolle portefeuille. 

Elektronisch betalen, beter budgetbeheer

Nog een voordeel: via rekeningafschriften of via de mobiele app heeft de consument altijd en overal een goed overzicht van zijn uitgaven. Ook diegene met een gat in de hand, kan per kaart een limiet instellen. Hierdoor kan hij zijn budget veel beter beheren. Minder cash betekent trouwens ook minder kans om geld te verliezen. 

 

Betaalterminal elektronisch betalen
Digitaal betalen is enorm populair en het plafond van de populariteit lijkt nog niet bereikt. Logisch, want digitaal betalen heeft enkele mooie voordelen voor de consument.

Voor de consument is digitaal betalen:
•	Veilig: geen cash, geen dieven
•	Makkelijk: altijd gepast betalen 
•	Snel: geen tijdverlies met zoeken naar gepast geld
•	Voordelig: beter budgetbeheer 
•	Handig: keuze tussen verschillende bankkaarten

Elektronisch betalen: voordelen voor de handelaar

Meer omzet

Elektronische betaalopties  aanbieden, is slim. Uit het Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017 bleek namelijk dat nog slechts 13 procent van de consument kiest voor cash als favoriete betaalmiddel. Zonder elektronische betaling zit je binnen de kortste keren met minder tevreden klanten en minder omzet. Want het verdict van de klant is hard: wat hij bij jou niet vindt, zoekt hij gewoon elders. Bovendien stimuleert elektronische betalen impulsaankopen. Evolueer dus mee naar een cashloze maatschappij. Dat levert je blije klanten, meer klanten, nieuwe klanten en dus meer omzet op. 

Meer tijdswinst

Elektronische betalingen zijn sneller afgehandeld in de winkel. Die lange wachtrijen aan de kassa korten er flink bij in. Ook de boekhoudkundige verwerking  van een digitale betaling gaat veel sneller. Het geld staat meteen op de rekening. En indien je het betaalsysteem koppelt aan je boekhoudprogramma, staat alles meteen in de juiste kolom van je balans!

Veilig en nauwkeurig

Natuurlijk is ook veiligheid een belangrijk argument om digitaal betalen te stimuleren in je winkel. Minder cash in de kassa betekent minder kans op diefstal. Ook de kopzorgen in verband met vals geld verdwijnen bij een elektronische betaling. Bovendien worden er minder menselijke fouten gemaakt en klopt de kassa altijd! 

 

 

Future-proof

Het hoeft je niet te verbazen dat vooral jongeren ‘trendsetters’ zijn op vlak van digitaal betalen: bijna 8 op de 10 Belgen van 18 tot 34 jaar heeft nog amper cash geld op zak. Vooral mobiel betalen blijkt bij deze groep een populaire betaalmethode te worden, via smartphone of wearables. Een betaaltrend die zich in de toekomst alleen nog maar zal verderzetten. Dankzij elektronische betaaloplossingen beantwoord je op elk moment aan nieuwe betaaltrends en klantverwachtingen.

Ook de betaalterminal die al die betaalvoorkeuren toelaat, wordt in de toekomst méér dan een betaaloplossing. Betaalterminals van de nieuwe generatie zijn voorzien van verschillende multimediatoepassingen. Hierdoor wordt communiceren met je klanten via een betaalterminal een dagelijkse realiteit. 

Voorsprong op je concurrent

Kies jij nu al voor e-payment in je winkel? Dan heb je al een mooie voorsprong op je concurrent. Hierboven kon je al lezen dat de consument voluit kiest voor gemak. Indien jij nu al uitpakt met het betaalgemak  van elektronisch betalen, hoeft je huidige klant niet elders op zoek naar beter. En voelen ook nieuwe klanten zich helemaal welkom in jouw zaak.

Fiscaal aantrekkelijk

Ook de overheid wil graag af van cash geld. Daarom heeft ze de aankoop van een elektronische betaalterminal fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Het gaat over een verhoogde fiscale aftrek van 20 procent

Digitaal betalen is enorm populair geworden. Zonder elektronische betaalopties in je winkel, dreig je klanten én omzet te verliezen. 

De voordelen van digitaal betalen op een rijtje:
•	Gemoedsrust: geen cash, geen overvallers
•	Verlichting administratie: koppeling aan boekhouding
•	Snelheid: kortere wachttijden aan de kassa
•	Meer omzet: meer kans op impulsaankopen
•	Nauwkeurigheid: altijd correct, geen fouten in de kassa
•	Future-proof: klaar voor nieuwe klantverwachtingen en betaaltrends
Elektronische betalingen aanvaarden

Elektronisch betalen: voordelen voor de maatschappij

Veiliger voor de burger

Minder cash betekent minder diefstal, minder overval, minder vervalsingen. Kortom, minder criminaliteit. Met digitale betalingen krijgen we dus een veiligere maatschappij.

Goed voor de economie en de staatskas

Digitaal geld kunnen we niet oppotten of verliezen zoals cash geld. De vlotte circulatie van digitaal geld is daarom veel beter voor de economie. Meer digitaal geld verkleint bovendien de kans op zwart werk, wat ook beter is voor de staatskas.

Goedkoper, milieuvriendelijker

Cash beheren kost veel geld. Op jaarbasis 84,1 miljard euro in Europa, bleek uit een recente studie. Dit komt overeen met 0,6% van het Europees Bruto Nationaal Product of 129,5 euro per Europeaan op jaarbasis. Het heeft te maken met produceren, beheren en transporteren van de biljetten en de munten. Elektronisch betalen is goedkoper en bovendien milieuvriendelijker.

 

Elektronische betalingen aanvaarden
Elektronisch betalen biedt heel wat voordelen voor de maatschappij. Daarom neemt de overheid verschillende maatregelen om elektronische betaaltransacties te stimuleren. 

Voordelen voor de samenleving van elektronisch betalen op een rij:
•	De burger: meer veiligheid want minder cash = minder criminaliteit
•	De staatskas: minder geld oppotten, minder zwart werk 
•	Begroting: minder kost om cash te beheren
•	Het milieu: geen uitstoot bij productie en transport

Het is duidelijk dat elektronisch betalen heel wat voordelen biedt, zowel voor de consument, de handelaar als de maatschappij. Bovendien is het ook gemakkelijk te integreren in onbemande automaten. Want ook die worden steeds populairder bij de nieuwe on-the-go generatie.

Benieuwd naar wat zelfbediening met een elektronische betaalterminal voor jou en je bedrijf kan betekenen? Kijk snel verder

 

 • Thema:
 • Elektronisch betalen
 • Categorieën:
 • Convenience
 • Future-proof
 • Devices
 • Veiligheid
 • New shopper
 • Zonder cash
 • Digitaal
 • Meer omzet
 • Tijdwinst
 • Mobiel betalen
 • Contactloos betalen
 • Type:
 • Betaalterminal