Hoe maak ik van mijn verkoopautomaat een succes? 5 tips!

Een verkoopautomaat plaatsen kan iedereen, maar je moet wel een meerwaarde bieden als je er een echt succes van wil maken. Wil je een vlaggenschip om mee uit te pakken? Volg dan deze 5 tips!

young japanese man buys drink from the machine

1. Plaats je verkoopautomaat op een strategische plek

Location, location, location. Dat zijn de drie magische woorden voor een goed draaiende zaak. En dat is voor een verkoopautomaat niet anders. Ook hier moet je rekening houden met een aantal belangrijke aspecten:

  • Parkeergelegenheid binnen een straal van maximaal 25 meter
  • Is er veel passage? Zijn het toevallige voorbijgangers of mensen die van en naar het werk rijden?
  • Beschutting tegen de regen voor de consument.

Kun je niet meteen aan alle voorwaarden voldoen? Overweeg dan om de vending machine naar een meer geschikte locatie te verplaatsen. De verkoopautomaat moet namelijk niet altijd in de buurt van je winkel staan. Het kan zelfs een uitstekende manier zijn om nieuwe klanten naar je fysieke winkel te lokken door het wat verderop in de straat te plaatsen.

2. Valt jouw verkoopautomaat goed op?

Zichtbaarheid is ook hier heel belangrijk. Afficheer in de buurt van de automaat dat jouw producten beschikbaar zijn in de machine. Maak hierbij gebruik van mooie, professionele panelen of banners. Laat dit voor je maken, hoe beter het eruit ziet, hoe meer aandacht het zal trekken. Zorg eventueel ook voor branding op en rond de verkoopautomaat. Hoe strakker het geheel, hoe beter jouw producten zullen overkomen.

3. Verras de consument met jouw aanbod

Heb je een broodautomaat? Daar hoef je niet alleen brood in te steken. Vanillewafels, croissants, pannenkoeken, rijsttaartjes, ... ook dat gaat perfect. Of installeer een tweede automaat met bijvoorbeeld chocopasta, kaas, charcuterie, ... werk desnoods samen met de lokale slager. Bied je hoeveproducten aan. Of waarom niet eens zelfgemaakte soep? Alternatieve appel-, peer- of groentesoorten? De consument is dol op “iets anders”.

4. Onderhoud je automaat net zoals je dat doet met je zaak

Let erop dat jouw automaat er niet vervallen of verloederd bijstaat. Zorg dat alles perfect gelabeld is, dat de producten altijd supervers zijn, dat alles netjes is schoongemaakt en onderhouden. Een troosteloze automaat kan toch onmogelijk een topproduct aanbieden?

5. Laat je klanten weten dat je een automaat hebt

Stel jouw trouwe klanten gerust en laat hen weten dat wat je in de verkoopautomaat aanbiedt van even goede kwaliteit is als in de winkel. Zie het als een introductie op jouw gamma. Het is een vlaggenschip als het ware. Zorg er dus altijd voor dat alles vers is en van tiptop kwaliteit. Goede, zorgvuldig geselecteerde producten zorgen voor een trouw publiek. Maak gerust ook wat noise rond je extra aanbod: gebruik je website, social media of je winkel om je automaat te promoten.

Op zoek naar een toffe ideeën?

In dit artikel lees je over wat er nog allemaal mogelijk is met verkoopautomaten. Je gelooft je ogen niet!