Mobile Locker, een ongezien succesverhaal

Hoe een dagje zonnen op een Spaans strand de start was van het succesverhaal van Mobile Locker

School Lockers

Een beetje zonnen op een Spaans strand, zin in wat verkoeling in zee, maar nergens je waardevolle spullen kwijt kunnen. Jef van Hyfte en Koen Mortelmans wisten daar een oplossing voor: mobiele lockers uitgerust met zonnepanelen, wifi en zelfs een systeemautomaat die contactloos betalen toelaat. Een gesprek met Jef van Hyfte, mede-oprichter van Mobile Locker. 

Hoe is jullie idee van Mobile Locker ontstaan?

Heel eenvoudig, tijdens een vakantie (lacht). We waren aan het zonnen en we hadden zin om een duik in het water te nemen. Maar we wisten niet waar we onze waardevolle spullen veilig konden opbergen. Mijn vriendin zei dat een locker wel handig zou zijn. Eén telefoontje naar Koen en voor we het wisten, stonden onze mobiele lockers op de Spaanse stranden. 

Waarom hebben jullie in het begin gekozen voor Spanje?

Omdat het zomerseizoen daar veel langer duurt en minder afhankelijk is van het weer zoals hier. Daarnaast konden we volop werken met zonne-energie omdat je nu eenmaal niet met kabels mag werken op een strand. Ondertussen zitten we tot in Hawaï. 

Stel, je wil zo’n locker huren, hoe betaal je? 

We hebben gekozen voor een veelheid aan betaalmogelijkheden: contactloos, met de kaart, mobiel en cash. Vooral omdat we overal in de wereld aanwezig zijn. Sommige landen zijn al volledig mee met mobiel betalen, andere landen zijn meer cash gericht. We hebben sowieso bewust gekozen voor een VALINA betaalterminal omdat die zo handig is in gebruik. Het is een all-in-one betaaloplossing waarmee je moeiteloos Bancontact, contactloos en mobiel betalen combineert. Het is echt een supertoestel.

 

Zijn jullie enkel aanwezig op de stranden? 

Neen hoor, ook festivals en evenementen zijn vaste klanten. Ondertussen zijn we aanwezig op meer dan 100 festivals. En we plaatsen ook vaste lockers maar enkel op meer uitdagende plaatsen. Bijvoorbeeld aan voetbalstadions waar er toch meer risico is op vandalisme en dergelijke. 

Jullie lockers werken enkel op zonne-energie? 

Aan de stranden wel omdat het verboden is om met elektriciteitskabels te werken. Op festivals en evenementen kunnen we kiezen voor zonne-energie of vaste stroom. Alles is afhankelijk van de ligging (meer noordelijke landen zijn nu eenmaal minder geschikt) en de duur van het evenement. Het plaatsen en richten van de zonnepanelen is nu eenmaal een tijdrovende bezigheid en dus niet altijd interessant. 

 

Was het moeilijk om jullie vernieuwende product te promoten? 

Helemaal niet! We moeten eigenlijk niets doen. Doordat het zo’n revolutionair idee is, krijgen we voortdurend gratis pers. En da’s natuurlijk de beste reclame. Behalve onze site hebben we verder nog niet moeten investeren in PR.

 

Is er iets wat je startende ondernemers wil aanraden? 

Ja, go the extra mile. Wij hebben bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat je je mobiele telefoon in de locker kan opladen, we werken met inbraakveilige materialen, graffiti werende verf … Doe meer dan wat er van jou verwacht wordt. Voor je het weet heb je goud in handen.