• Alles over selfservice en betaalautomaten.
Home / Blog /

Contactloos betalen: handig en veilig, ook in jouw winkel

 

Contactloos betalen: handig en veilig, ook in jouw winkel

Contactloos betalen, met de smartphone of met de kaart, zit flink in de lift. Logisch, want contactloos betalen is handig en snel. Er was lang argwaan in verband met veiligheid. Maar dat is volstrekt onnodig, want contactloze betalingen zijn minstens even veilig als de klassieke elektronische betalingen.

Wat is contactloos betalen?

Met contactloos betalen bedoelen we: betalen in de winkel, zonder dat de klant de bankkaart in de gleuf van de terminal moet steken. Hij of zij moet de bankkaart gewoon even langs de terminal houden. Voor kleine bedragen is er zelfs geen pincode nodig. Betalen met de smartphone, mobiel betalen, is dan een bijzondere vorm van contactloos betalen. 

Mobiel, contactloos, veilig betalen

Betaalterminal en bankkaart praten met elkaar via NFC

De onderliggende technologie van contactloos betalen is NFC. Dat staat voor Near Field Communication, te herkennen aan het logo met de radiogolfjes. Twee NFC-compatibele apparaten die even in elkaars buurt gehouden worden, kunnen via de technologie gegevens uitwisselen. Zowel recente bankkaarten als betaalterminals zijn uitgerust met NFC-technologie. Die kunnen dus met elkaar “praten” om betalingen af te handelen. Voor bedragen onder de 25 euro moet je klant zelfs geen pincode meer ingeven om te bevestigen.

VALINA, meer dan alleen maar een betaalterminal

Lees meer

Hogere productiviteit na lunchbreak met selfservice

Lees meer

Voldoet jouw betaalterminal aan deze 4 regelgevingen?

Lees meer

Cash en hygiëne gaan wél samen, met de shopmaster

Lees meer

Mobiel betalen met een app

Mobiele betalingen zijn betalingen uitgevoerd met een betaalapp op smartphones of tablets. De gebruiker koppelt dan zijn bankkaarten aan de betaalapp. Hij digitaliseert als het ware zijn bankkaarten. Meer en meer smartphones hebben ook de NFC-chip aan boord. Klanten die hun apparaat in de buurt van jouw NFC-compatibele terminal houden, activeren zo hun betaalapp en kunnen de betaling met hun smartphone afhandelen. Contactloos én mobiel, dus.

 

Zo betalen uw klanten contactloos

Contactloos betalen: met kaart of met smartphone.

Contactloos betalen is handig en snel. Voor een bedrag onder de 25 euro, hoeft je klant zelfs  geen pincode te gebruiken. Voor de veiligheid is het aantal achtereenvolgende betalingen zonder pincode beperkt. De bankkaartgegevens worden beveiligd doorgestuurd, wat misbruik onmogelijk maakt.

Mobiel betalen met QR-code

Ook als een smartphone nog geen NFC-technologie heeft, kan er mobiel betaald worden. Dan genereert de terminal een QR-code. De klant scant die code, die alle nodige gegevens bevat voor de betaling. De betaalapp handelt de transactie verder af, al dan niet met een vraag naar een pincode.

 

Contactloze betalingen zijn niet interessant voor dieven, vanwege het kleine bedrag. Indien het toch zou voorvallen, wordt de klant meteen vergoed, behalve in zeer uitzonderlijke omstandigheden waarbij er sprake is van bewezen grove nalatigheid of kwaadwillig opzet van de klant.
Isabelle Marchand, Febelfin 

 

Extra veilig door encryptie

Ook omtrent het onderscheppen of misbruik van gegevens is er geen gevaar: bij het doorsturen van de gegevens is er via encryptie een extra beveiliging ingebouwd. Zo kan de bank van de handelaar de betaling ontvangen, zonder de bankgegevens van de kaart in handen te krijgen.

Banner VALINA

Klaar voor de doorbraak met een moderne terminal

Nu de argwaan omtrent veiligheid wegebt, staat niets de grote doorbraak van mobiele betalingen  in de weg. En jij hoeft niets te doen, behalve dan een moderne terminal laten integreren in je automaat. Want enkel een betaalterminal van de nieuwe generatie is voorzien van de NFC-technologie. 

Is jouw automaat al voorzien van een elektronische betaalterminal die contactloze en mobiele betalingen toelaat? Vraag het aan je leverancier.

 • Thema:
 • Elektronisch betalen
 • Categorieën:
 • Convenience
 • Future-proof
 • Devices
 • Veiligheid
 • New shopper
 • Zonder cash
 • Mobiel betalen
 • Contactloos betalen
 • Type:
 • Betaalterminal