Verkoopautomaten: profiteer mee van straffe trends

Met een verkoopautomaat vergroot je je bereik en omzet. Ontdek hoe je dankzij nieuwe trends je verkoopautomaat makkelijk, veilig en kostenefficiënt beheert.

Two men sitting and chatting around a laptop

Verkoopautomaten: profiteer mee van straffe trends

Denk je wel eens aan een verkoopautomaat om je zaak uit te breiden? Goed plan! En dankzij nieuwe trends beheer je een vendingautomaat op een handige en veilige manier. Wij sommen enkele straffe en veelbelovende trends voor je op in de wereld van verkoopautomaten.

Trend 1: digitaal betalen

“Enkel cash” of “enkel gepast geld” zijn eigenlijk bijzonder klantonvriendelijke boodschappen die je nog steeds op verkoopautomaten ziet staan. Gelukkig zijn moderne verkoopautomaten voorzien van cashless betaalterminals, die nu ook mobiel en contactloos betalen toelaten. Als eigenaar hoef je dan niet meer in weer en wind het cash geld uit de automaat te halen en naar de bank te zeulen. Het geld dat de automaat genereert, staat gewoon meteen op je rekening. Handig toch?

Trend 2: De verkoopautomaat als marketingtool

Stel je voor: de klant loopt naar de verkoopautomaat, zijn smartphone herkent de machine en geeft in real-time de beschikbare producten weer op zijn scherm. De klant kiest het product waar hij zin in heeft en rekent ook af met zijn smartphone. In combinatie met Artificial Intelligence is dit meteen een krachtige marketingtool: de app onthoudt de smaakvoorkeuren van de klant en doet nieuwe productsuggesties in lijn met de eerdere smaakvoorkeur.  Dit is momenteel nog geen standaard natuurlijk, maar de eerste prototypes worden nu al getoond tijdens tech-beurzen.

Trend 3: De energiezuinige verkoopautomaat

Betekent een verkoopautomaat ook meteen een gepeperde energierekening? Nee hoor, want het zijn al lang niet meer die logge, energieverslindende lichtbakken van vroeger. Onder andere energiebesparende koelelementen en LED-verlichting verhogen de energie-efficiëntie van de moderne automaten. En de technologie blijft evolueren: in Japan heeft Coca-Cola een prototype getoond met luchtdichte deuren en vacuüm-geïsoleerde materialen. De verkoopautomaat heeft dan zelfs geen koeling meer nodig om ijskoude blikjes frisdrank aan te bieden.

Trend 4: De verkoopautomaat wordt persoonlijk

Als een trouwe klant je winkel binnenstapt, dan spreek je hem natuurlijk aan met zijn naam. Je prijst de klant dan graag dingen aan waarvan je weet dat ze hem zullen bevallen. Wel, er zijn al automaten die hetzelfde doen: ze herkennen gezichten en koppelen dat gezicht aan de naam en aankoophistoriek van de klant. Vooral in Japan (hét land van verkoopautomaten, met een exemplaar per 23 inwoners!) zijn er al automaten met gezichtsherkenning in gebruik.

Gezichtsherkenning in de gezondheidsindustrie

Trend 5: Stockbeheer van op afstand

“Sold out”. Ai, geen leuke boodschap voor de klant die net iets wilde kopen aan de verkoopautomaat. Dit kan je vermijden met verkoopautomaten waarvan jij als eigenaar de voorraad beheert vanop afstand. Je krijgt in realtime de voorraad op je computer of smartphone en je doet op basis daarvan je bestellingen. Maar het kan nog straffer ...

Trend 6: De slimme verkoopautomaat

Er zijn ook verkoopautomaten die de voorraad helemaal zelf beheren. Zo zijn er al drankautomaten die rekening houden met het weer om bestellingen door te sturen naar leveranciers: meer frisdrank op warme dagen en meer warme chocomelk als het kouder wordt.

Waarom nog wachten?

Sommige van bovenstaande trends klinken nogal futuristisch en, toegegeven, ze zijn inderdaad niet allemaal voor morgen. Maar feit is dat digitaal, mobiel en contactloos betalen aan een verkoopautomaat echt ingeburgerd raken. En dat de wereld van verkoopautomaten razendsnel evolueert. Bovendien speel je met een betaalautomaat met ingebouwde betaalterminal in op de betaaltrend van de on-the-go consument om mobiel en contactloos te betalen.

Uw klant heeft al gezoken? En u?

Breng me in contact met de geschikte leverancier

Ontdek wat self-service en betaalautomaten voor jou kunnen betekenen