Verkoopautomaten: ook handig voor korte ketens

Verkoopautomaten veroveren ook een plaats in de korte keten. Wij geven je enkele voorbeelden van korteketenproducten.

Bag full of vegetable

Ben je een landbouwer, producent of teler? Dan is een verkoopautomaat de manier bij uitstek om je lokale producten op een gezonde en duurzame manier aan de man te brengen. Hiermee sluit je perfect aan op de korte-keten-trend die ook bij de consument op steeds meer bijval kan rekenen. Enkele voorbeelden van korteketenproducten.

1. Verkoopautomaat voor fruit, groenten en gezonde snacks

Koop je liever een doosje aardbeien in plaats van een pakje snoep? Eet je liever een kom huisbereide soep in plaats van een zakje chips? Dat hoeft niet te verbazen, want gezonde snacks zijn aan een opmars bezig. Groente- en fruittelers gebruiken steeds vaker een verkoopautomaat om hun lokale producten aan consumenten uit de streek te verkopen. Naast lokaal geteelde groenten en fruit bieden sommigen trouwens ook huisbereide producten aan, zoals verse soep en confituur.

2. Eieren

Als je eieren aan je gezonde eetpatroon wil toevoegen, kies je maar beter voor bio-eieren. Maar er gaat niets boven een lokaal product, en dat vind je niet altijd in de lange distributieketens. Veel kwekers spelen daarom handig in op de vraag van de consument en verkopen dagverse eieren via een verkoopautomaat.

3. Rauwe melk

Een verkoopautomaat voor rauwe melk is de ideale keuze om verse melk onder de aandacht te brengen. Na het melken wordt de melk gewoon gefilterd en afgekoeld, en meteen daarna in de verkoopautomaat geplaatst. De klant kan dan zijn eigen (uit ecologisch oogpunt liefst glazen) fles meebrengen en vullen aan de verkoopautomaat. Bij deze rechtstreekse verkoop wordt de melk op geen enkele manier behandeld. Daardoor bevat ze meer voedingsstoffen dan de UHT-melk uit de supermarkt.

De Ferme du Halleux in Nandrin waagde de stap en koos voor de naam Le Chat Lait. De Ferme du Halleux is echter niet aan haar proefstuk toe en beschikt nu al over 3 automaten: één voor melk, één voor verse boter en één voor brood, kaas en yoghurt.

4. Vers vlees

De lokale vleeshandel stimuleren in plaats van dieren verkopen: dat is de uitdaging die sommige boerderijen aangaan. Ze hebben tegenwoordig allemaal hun eigen slagerij en verkopen hun vlees via een verkoopautomaat aan de boerderij. Van korte keten gesproken ...